Penulis Terbaik + Masa

tak reti GENTEL...

Salam pertengahan RAMADHAN...

Masa buka aritu teringat karipap ikea...
tiba2, kuar lak idea nak buat karipap sendiri...
tapi masalahnye tak pandai nak buat...
main taram je la...
hehe...

  1. Masukkan tepung dalam mangkuk.
  2. Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
  3. Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam.

  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang. Masukkan bahan tumbuk (bawang merah, bawang putih, halia) dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
  2. Masukkan ayam cincang. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
  3. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

Yeaaaa...
dah siap...
tapi part gentel yang tepi2 tu mmg failed...
xreti beb...
ada siapa nak bagi aku tuisyen gentel-menggentel tak??
hehe...

Kehidupan, and more:

tak reti GENTEL... + Masa